Home » Blog » Hoe je koelkast opruimen in 12 eenvoudige stappen

Hoe je koelkast opruimen in 12 eenvoudige stappen

Net als de meeste mensen heeft je koelkast waarschijnlijk een goede schoonmaakbeurt nodig. Als je niet oppast, kan de achterkant van de koelkast vol liggen met verlopen kruiden, restjes van een week en beschimmelde groenten. Daarom is het zo belangrijk je koelkast opgeruimd te houden.

Als je honger hebt, wil je geen tijd verspillen met het zoeken naar de juiste ingrediënten. Als je in de koelkast reikt, vind je gemakkelijk wat je zoekt. Een “thuis” hebben voor elk ingrediënt maakt het makkelijker om alles netjes te houden.

Het is aan te bevelen je koelkast ongeveer vier keer per jaar schoon te maken. Hoewel elke koelkast anders is, zijn er enkele trucjes die je kunt toepassen om de dingen op hun plaats te houden. Mocht je nog opzoek zijn naar de beste koelkast dan kan dat op Mercat.nl. Volg deze stap-voor-stap gids om je koelkast in een handomdraai te laten glimmen!

Wat te doen voor je de koelkast opruimt

Voor je begint op te ruimen, wil je alle oppervlakken in je koelkast schoonmaken en ontsmetten. Dit is niet alleen een esthetisch voordeel, want een ontsmette koelkast vermindert de kans op voedselvergiftiging en besmetting. Om je koelkast gemakkelijk te ontsmetten, volg je deze stappen

  • Maak de koelkast helemaal leeg. Haal alles uit de koelkast, zodat vuil, vlekken en verharde plekken gemakkelijk schoongemaakt kunnen worden. Als je je zorgen maakt over voedselbederf, kun je in gedeelten werken. Een andere mogelijkheid is om de koelkast met ijs te vullen en er tijdelijk bederfelijke levensmiddelen in te bewaren.
  • Maak alle oppervlakken schoon. Neem een ontsmettend doekje of een paar papieren handdoekjes en een ontsmettingsspray en ontsmet alle oppervlakken van de koelkast. Dit omvat de binnenkant van de deurvakken en alle schapniveaus. Verwijder de laden, dompel ze in heet zeepsop, veeg ze schoon en zet ze terug.
  • Installeer de koelkast weer en voeg deodorant toe. Door deodorant aan de binnenkant van de koelkast aan te brengen, kun je voorkomen dat er onaangename geurtjes in de koelkast ontstaan. Baking soda is een uitstekende ontgeurder. Je kunt speciale koelkastverpakkingen kopen die je tegen de muur kunt plakken, of gewoon lege bakjes achterin zetten.

Hoe je koelkast opgeruimd houdt

Nu de koelkast schoon en ontsmet is, kun je beginnen met het maken van een spelplan. Je kunt de koelkast het beste in vakken verdelen en ze een voor een ordenen.

De bovenste plank, de onderste plank, de deuren en de lades moeten verschillende soorten voedsel bevatten, dus is het belangrijk ze dienovereenkomstig in te delen. Je kunt elk compartiment een voor een beheren, of je kunt het compartiment van de koelkast kiezen waarin je het meest geïnteresseerd bent en het dienovereenkomstig beheren.

Hacks van de bovenste plank

De bovenste plank is de hoogste plank in de koelkast, dus je kunt er geen rauw vlees of groenten bewaren. Het bovenste schap is de beste plaats om restjes, drankjes en kant-en-klaar voedsel zoals yoghurt, kaas en kant-en-klaar maaltijden te bewaren.

Deze voedingsmiddelen zijn vaak korter houdbaar dan specerijen en olie/boter, dus is het handig om ze goed te etiketteren en te ordenen.

1. Maak een “Eat Me First” doos voor voedsel dat over de datum is.

Herinner je je de doos die je kocht? Plak er een ‘Eat Me First’ etiket op en doe er voedsel in dat over de datum is. Het is het beste voorzichtig te zijn met voorwerpen die al dan niet bedorven kunnen zijn. Schrijf, indien mogelijk, de fabricagedatum op alle restjes en gebruik deze Foodsafety.gov tabel om de houdbaarheidsdatum te controleren.

2. Gebruik Lazy Susan om voedsel gemakkelijk te vinden

De achterkant van de koelkast kan een zwart gat worden waar voedsel vermist kan raken voor het verlopen is. Gebruik Lazy Susan om al je eten binnen handbereik te houden. Traditioneel gebruikt in kruidenkasten, komt de Lazy Susan ook van pas in de koelkast. Bewaar potjes, snacks en kruiden open en draai de schijven wanneer nodig om te vinden wat je nodig hebt.

3. Hang manden op om de muurruimte optimaal te benutten

We verkopen mandjes die met zuignappen aan de zijkanten van de koelkast bevestigd worden. Ze zijn heel handig om kleine voorwerpen in te bewaren die in de koelkast verloren kunnen gaan. Je kunt er bijvoorbeeld kaasslierten in doen, kleine bekertjes hummus of restjes lunchvlees en kaasbroodjes. Plak het mandje eenvoudig aan de binnenkant van de koelkast.

Hacks voor de onderste plank

Als de bovenste plank perfect georganiseerd is, is de volgende stap de onderste plank. Deze plank kan hittebehandeld voedsel bevatten, zodat je er rauwe ingrediënten aan kunt toevoegen. Verpakt rauw vlees en andere ingrediënten voor recepten die je gaat koken moet je zorgvuldig op de onderste plank bewaren.

Als er ingrediënten zijn die niet op de bovenste plank passen, kunnen ze op de onderste plank bewaard worden, zolang ze maar boven de vleeswaren staan. Vlees bewaren is vrij ongecompliceerd, maar hier zijn wat trucjes om andere voorwerpen op de onderste plank te bewaren.

4. Gelijksoortige voorwerpen bij elkaar opbergen.

Bewaar gelijksoortige voorwerpen bij elkaar in een doorzichtige zak om er snel bij te kunnen. In manden kun je restjes bewaren, ingrediënten voor broodjes, cocktails, sauzen enz.

5. Gebruik archiefkasten om snacks in te bewaren.

Tegenwoordig zijn de meeste documenten digitaal en behoren archiefdozen tot het verleden. Dossierdozen zijn echter een prima manier om allerlei soorten snacks in te bewaren. Ze kunnen alles bevatten, van kleine potjes gehakte groenten tot yoghurt, appelmoes en drank in zakjes. Label ze om ze nog gemakkelijker te kunnen hanteren.

6. Hang tassen op met gordijnringclips.

Veel koelkasten hebben draadplanken of stangen aan het eind van de schappen. Je kunt zakken geraspte kaas, sla of andere producten aan de randen van de planken hangen om de ruimte eronder te benutten. Je zult deze ronde gordijnclips moeten kopen. Klem dan eenvoudig de gordijnringclips vast en hang de gedraaide zakken op zoals gewenst.

Kraak de Crisper Lade.

Crisperladen, bekend als laden onderin de koelkast, worden vaak gebruikt om de vochtigheid en temperatuur te regelen en zo bepaalde levensmiddelen langer vers te houden. Er zijn trucjes om voedsel goed te bewaren in vershoudladen, want sommige levensmiddelen zijn beter geschikt voor een hogere of lagere vochtigheidsgraad. Deze vochtigheidsregeling werkt het best voor fruit en groenten.

7. Gebruik ladeverdelers

Tabbladen die in kledinglades gebruikt worden, kunnen ook in groentelades gebruikt worden. Koop verstelbare lengtes en verdeel ze naar behoefte. Je kunt groenten als sla en spinazie bij elkaar doen, uien, knoflook en gember apart, wortelen en erwten apart, enzovoort.

8. Leg papieren handdoeken op de bodem.

De groentelade van je koelkast kan een van de lastigste plaatsen zijn om schoon te maken. Leg een papieren handdoekje op de bodem van de lade voor je er je groenten en fruit in legt, zodat ze schoner blijft en langer meegaat. Papieren handdoeken kunnen klein vuil opvangen dat er na verloop van tijd uitvalt, zoals broccoli en uienschillen; door ze om de twee weken te vervangen wordt het schoonmaken gemakkelijker en kun je de lade langer schoon houden.

9. Leer over vochtigheidsbeheersing

Zoals eerder gezegd, is het belangrijk te weten hoe je de juiste vochtigheidsgraad in je groentenbewaarplaats kunt gebruiken om de houdbaarheid van je fruit en groenten te verlengen. De meeste koelkasten kunnen van hoge tot lage luchtvochtigheid ingesteld worden, dus zet een lade op hoge luchtvochtigheid en een andere op lage luchtvochtigheid.

De lade met lage vochtigheid moet gebruikt worden om voorwerpen te bewaren die dreigen te bederven. Dit omvat de meeste groenten en fruit en de meeste vruchten die ethyleengas afgeven, zoals appels, peren en avocado’s. Sommige vruchten (en sommige groenten) produceren ethyleengas, dat veel levensmiddelen kan doen rijpen en hun houdbaarheid kan verlengen. Bladgroenten en kruiden zoals spinazie en rucola kun je beter in vochtige lades leggen. Een hoge luchtvochtigheid houdt groenten langer knapperig en vers.

Vernuft aan de deur.

De deur van de koelkast is het heetste deel van de koelkast, dus doe je kruiden alleen daar in. Eieren en melk kun je het beste in het koudere deel van de koelkast zetten, niet in de deur.

Kruiden, sauzen, boter en andere weinig bederfelijke zaken kunnen prima in de deur, maar dat betekent niet dat ze niet opgeruimd moeten worden. Gebruik deze tips om je koelkastdeur brandschoon te houden.

10. Markeer en etiketteer de secties op elke deur.

Leg gelijksoortige voorwerpen in elk deurvak en label de buitenkant van de vakken met stickers of magneetjes om het ordenen van spullen heel gemakkelijk te maken. Bijvoorbeeld sauzen (hete saus, sojasaus, enz.), sandwichsauzen (mayonaise, mosterd, condimenten, ketchup), en relish (olijven, pesto, tapenade).

11. Bewaar specerijen in eierdoosjes

Leg de eierdoosjes op de bodem van het vak waarin je je condimenten in flessen bewaart. Gebottelde produkten zoals mosterd, mayonaise, ketchup en sauzen kun je omkeren en in de eierdoosjes doen. Op deze manier verzamelt de vloeistof zich bij de opening van de fles, waardoor ze gemakkelijker te hanteren is en minder afval oplevert. Geen geschud of getik meer van specerijen uit potjes.

12. Vul de plank onder de deur met kinderdrankjes.

Maak een ‘bijvulzone’ op de onderste plank die toegankelijk is voor kinderen. Vul het met kinderdrankjes en lichte snacks zoals yoghurt. Leer je kind dat hij altijd drinken kan krijgen als hij dorst heeft en houd een voorraadje bij.

Regelmatig de koelkast schoonmaken maakt het koken verrassend snel en gemakkelijk. Eenvoudige dingen als ranch dressing maken en kleine worteltjes plukken kunnen met deze eenvoudige bewerkingen efficiënter gedaan worden. Als je kinderen hebt, zullen ze dol zijn op de snackpost! Ontspan je nu en geniet van de vruchten van je arbeid.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *